Det är tillsammans och i dialog som vi gör Södra starkare för framtiden.

Södras unika styrka är samverkan mellan 55 000 medarbetare och medlemmar - så tänk om vi kunde dela ännu mer av de tankar om framtiden som finns hos oss alla! Idéer och insikter om allt det som finns längs bron från familjeskogsbruket till kund och konsument, för att bygga ett ännu starkare Södra för framtiden. 

Vår gemensamma strategi behöver hela tiden hållas levande och uppdateras med nya behov, utmaningar och möjligheter. Därför vill vi nu pröva ett nytt sätt att tillsammans nyttja vår samlade kompetens och kraft. Det handlar i grunden om att lyssna, men vi tar hjälp av  AI-teknik för att göra det så ostyrt och öppet som möjligt.

För mig är detta ett sätt att leva alla våra värderingar samtidigt. Att verkligen lyssna på medarbetare och medlemmar i Södra är både att ha fötterna på marken och örat mot omvärlden. Att göra det med den senaste tekniken, och på ämnet hur vi utvecklar Södra på lång sikt, är verkligen att ha blicken framåt.

AI möjliggör en dialog som tidigare inte var möjlig.

Vi kommer att använda den senaste AI-teknologin för att vi med start i Södra Tillsammans fritt ska kunna dela våra idéer och perspektiv om Södras framtid. Målsättningen är att skapa en levande dialog om möjligheter och utmaningar, utifrån våra gemensamma insikter som vi alla kan relatera till och agera på. Våra insikter och perspektiv kommer att presenteras och diskuteras på Södra Tillsammans i september. Insikter och analyser kommer även att delas inför och efter mötet. 

Detta är förhoppningsvis ett första steg i en större kontinuerlig dialog när vi, med hjälp av AI, löpande kan hämta in insikter och perspektiv från alla medlemmar och medarbetare. På så vis kan vi öka allas delaktighet och engagemang samt bli ännu bättre på att ta rätt beslut för att tackla framtiden.

  • I den bästa av världar skulle vi alla regelbundet kunna prata direkt med varandra, utan missförstånd eller svårigheter att förstå varandra. Då skulle vi fullt ut få insikt om vilka behov, utmaningar och möjligheter som vi alla möter i vår invärld, närvärld och omvärld. Med Södras 55,000 medarbetare och medlemmar skulle det bli miljontals olika konversationer, och därav en praktisk omöjlighet.

    De senaste årens tekniska framsteg inom Artificiell Intelligens har gjort att tekniken idag blivit fantastiskt bra på att förstå språk och analysera stora mängder information. Därför kommer vi använda den senaste AI-tekniken för att lyssna bättre och mindre styrt, och därmed ta till vara på fler idéer och perspektiv.

    Jag vill be dig att svara på en öppen fråga och med dina egna ord (utan att du behöver tänka på grammatik eller form) skriva allt du kan komma på om vad som skulle göra att Södra blir ännu mer konkurrenskraftigt och innovativt i framtiden. Med hjälp av tekniken kan vi hitta insikter kring vad vi tillsammans vill ska guida oss för att vi ska bli starkare i framtiden. De insikter vi skapar tillsammans kommer vi att använda som diskussionsunderlag i såväl stora som mindre konstellationer, digitala och fysiska.

En levande dialog om hur vi tillsammans formar Södras framtid.

Tänk dig att du fick helt fria händer att forma Södras framtid, utan att vara begränsad av nuvarande förutsättningar och strukturer.  Tänk gärna i ett längre tidsperspektiv än du normalt sett gör och utöver vår normala strategihorisont. 

Du får i uppdrag att bygga ett ännu mer konkurrenskraftigt Södra från ett blankt papper. Hur skulle den verksamheten se ut för att bli den bästa möjliga?

Tänk på det bästa möjliga från en familj till en annan och ta hänsyn till hela vår bro, från skogsgårdar till konsumenter. Hur skulle produkter, erbjudanden, tjänster, processer, fabriker, investeringar, forskning och utveckling, innovation, medlemskap, organisation, partnerskap och samarbeten, digitalisering, talang och ledarskap, kultur, arbete med hållbarhet och allt annat se ut?

Försök koppla bort verkligheten av idag en stund och dess begränsningar och hänsynstaganden. Tänk fritt kring både stort och smått, kring både kultur och struktur, och våga ge inspel och tankar även utanför de områden där du själv arbetar eller det som känns möjligt här och nu. Ju mer tankar och insikter du delar, desto bättre blir insikterna som vi kan diskutera vidare utifrån. 

Avsätt tid för uppgiften, så att du i lugn och ro kan tänka igenom och skriva ner det du tänker på, ofta behövs minst ett par timmar. Du behöver inte skriva allt på en gång. Ta sommaren på dig och skriv ner idéer när andan faller på. Du kan skriva i ett separat dokument på din dator, och när du känner att du har skrivit allt du vill, kopiera och klistra in det i svarsformuläret.

Ta tillfället att lyfta blicken och dela alla dina tankar, helt fritt, på denna fråga. Din idéer och perspektiv är ovärderliga och vi sätter stort värde till att du engagerar dig med just dina tankar och ditt framtidsperspektiv.


Ditt svar är helt anonymt. Vänligen inkludera inga specifika nummer eller identifierande information som namn på personer eller liknande. Det är ok att prata om grupper, funktioner, roller mm.

Vad används detta till?

Med hjälp av Canuccis plattform analyseras alla svar och ämnesområden identifieras och summeras. Utifrån det skapas en objektiv yta med insikter, baserade på allas perspektiv, som vi kommer att använda oss av som utgångspunkt bland annat under Södra Tillsammans i september, för att gemensamt presentera insikterna och diskutera hur de påverkar våra framtida prioriteringar.

  • De svar med tankar, idéer, förslag och perspektiv som du och alla andra delar analyseras av AI-modeller som är tränade att hitta mönster i stora mängder text.

    Dessa mönster visualiseras på en samskapad yta med insikter kring områden (ämnen, utmaningar och möjligheter) som ofta förekommer, samt vilka områden som ofta nämns ihop. Områden som ofta förekommer tillsammans kallas topic clusters. Utifrån dessa används ytterligare AI-modeller som med hjälp av alla svar genererar summerande förklaringar.

    Vi kan även se hur insikterna varierar beroende på det som kallas labels (d.v. s exempelvis affärsområde eller kön).

    På detta sätt får vi tillgång till en objektiv yta med insikter som är resultatet av allas våra gemensamma perspektiv på framtiden - som inte begränsats eller avgränsats till förutbestämda kategorier och inte heller anpassats längs vägen för att passa in i en struktur eller befintlig verklighet.

    På Södra Tillsammans i september kommer våra gemensamma insikter och framtida prioriteringar att vara utgångspunkt för diskussionen.

    När alla insikter har samlats in och visualiserats kommer vi att använda dem som utgångspunkt för diskussionerna på Södra Tillsammans den 7-8 september. Vi kommer att presentera de insikter som kommit fram och diskutera hur vi kan använda dem för att prioritera och tydliggöra vår strategi framåt. Vi kommer även diskutera hur vi kan använda datadriven dialog på det här sättet framöver, för att bättre ta tillvara de insikter och perspektiv som finns hos våra medlemmar och medarbetare.

Exempel på insiktsvisualiseringar

Tidsplan

Nedan kan du se de huvudsakliga aktiviteterna för höstens dialog


4 juli

Frågan skickas ut

20 augusti

Sista dagen för att dela insikter

7-8 september

Södra Tillsammans

20 september

Resultat från konferensen delas med alla deltagare